Pokud si myslíte, že se ten nejlepší olivový olej vyrábí v Řecku, Španělsku nebo Itálii, dost možná máte pravdu. Neměli bychom ale předstírat, že tento trojlístek patří mezi jediné destinace, kde se této plodině opravdu daří. Prosluněná Istrie je totiž vynikajícím místem pro pěstování miláčka antické kuchyně, jehož obliba bezesporu nikterak neutuchá ani v 21. století. Kdo alespoň jednou neochutnal olej z oliv, ideálně pak v té nejvyšší kvalitě, rozhodně o mnoho přišel. Nebylo by lepší to napravit?
Chiavalon je opravdovou perlou Jadranu
Když se řekne olivový olej, mnoho z nás má určitě zajímavé asociace. Většinou se pojí s kuchyní, ale také s kosmetikou, protože tato surovina je třeba pro výrobu mýdla naprosto unikátní. Nejlépe však, když jej necháme projít žaludkem, aby nám ukázal všechno, co umí, že? Mimochodem také z toho důvodu, aby potěšil naše chuťové pohárky a vůbec všechny smysly. Krásná vůně je neklamným znamením, že máte vedle sebe skutečně první ligu mezi olivovými produkty. Pojďme si proto představit dva druhy z celkem pěti zajímavých členů rodiny, kterou si určitě zamilujete.
Chiavalon Romano, jak už název napovídá, je pravou Itálií – výborně se spáruje s mozzarellou nebo domácím kváskovým chlebem. Zelenkavá barva a vůně rajčat také symbolickou připomenou Apeninský poloostrov. Mimochodem, pokud máte rádi ryby, pak jste právě našli ideální olej. Mnoho šéfkuchařů si jej opravdu mezi mořskými rybami nemůže vynachválit.
Ladit s přírodou, to je moderní trend
Druhou možností, kterou si dnes představíme, je Chiavalon Organic. Pokud milujete zeleninové saláty, brzy poznáte jeho největší přednost. Vůně po zeleném jablku, mandlích a rajčatech vás nepochybně také okouzlí. Mimochodem, je skvělý i pro mlsaly, neboť s vanilkovou zmrzlinou nabídne dosud netušenou porci radosti chuťovým pohárkům. Protože je ale univerzálem, rozumí si též s těstovinami, tradiční to surovinou jihu Evropy.