Zpestřit si jídelníček není nikdy od věci. Můžete do něj zavést jak nové chutě, takže pro vás jídlo bude lákavější, tak i nové suroviny, které ho obohatí z hlediska výživově hodnotných látek. Ať tak či onak, obě dvě možnosti můžete nyní chytře propojit klíčením semínek. Právě mladé výhonky rostlin jsou v kuchyni nejen atraktivní, ale také velice zdravé.
Na paměti byste měli mít snad jen to, že aby vše fungovalo tak, jak má, je potřeba jíst výhonky syrové, neboť tepelná úprava ničí vitamíny i enzymy. V každém případě nebudete litovat, protože i syrová mladá zelenina vám bude jistě velmi chutnat.
Záleží jen na vás, jaké konkrétní druhy rostlinek zvolíte. Výhonky obsahují již zmíněné vitamíny a enzymy, ale také minerální látky, stopové prvky, vlákninu. A další hodnotné živiny. Vlastně je na místě otázka, proč byste měli čekat na to, až zelenina uzraje, když si ji můžete plně a ve skvělé kondici vychutnat již nyní?
Výhonky mohou mít různé barvy, velikosti i chutě. Barevná škála se pohybuje mezi zelenou až červenou barvou, velikosti mohou být libovolné a záleží také na času sklizně. Snad nejpestřejší je ovšem paleta chutí. Můžete si pochutnat na pikantních, kyselých i sladkých soustech, a díky desítkám druhů semen, které jsou pro podobné pěstování vhodná, máte mnoho materiálu ke zkoušení.
Je jasné, že to nejdůležitější, co budete pro začátek potřebovat, jsou samozřejmě semena. Ta se dají sehnat na mnoha místech, jak v kamenných prodejnách a klasických zahradnictvích, tak i v drogériích anebo na internetu. Pokud k nákupu využijete specializovanou prodejnu, tak neuděláte chybu. Navíc si zde můžete nakoupit i další užitečné pomocníky, jako je například sklenice anebo speciální miska na klíčení https://www.nakliceno.cz/misky-a-sklenice-na-kliceni/. Předností těchto výrobků je, že šetří čas i spotřebu vody při prolévání semínek.
Tak co, vyzkoušíte to i vy?